Aardappelgerechten, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Pasen, Sauzen en dressings, Voorgerecht, W11
Wortel-aardappel puree, prei en mangosaus
Gister, bij het maken van dit recept ❯ had ik na het schaven van elke wortel een stukje over. Van die restjes maken we vandaag wortel-aardappel puree. Ook een goede manier om ‘restjes’ te verwerken tegen voedselverspilling.
Ingrediënten wortel-aardappel puree met prei en mangosaus
Voor 2 personen
Wortel-aardappel puree
* 2 á 3 wortelen of restant ❯
* Aardappelen naar behoefte
* 1 ui
* 1 knoflook teen
* Boter
* 2 eieren
Prei
* 2 á 3 stengels prei
* Boter
* 2 tl mosterd
* 1 el honing
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
Mangosaus
* 1 rijpe mango
* Stukje gemberwortel (ca. ½ duim)
* 1 el honing
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Paar druppels citroensap
Voorbereiding van de wortel-aardappel puree met prei en mangosaus
1. Eerst schil, ontpit en was je de aardappelen.
2. Daarna schil je de wortelen, snijd ze evenals de aardappelen in gelijke stukken. Kook/stoom ze tegelijk in ca. 15 minuten gaar.
3. Intussen schil, was en snijd je de ui in plakjes.
4. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
5. Daarna snijd je de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei in kleine ringen. Laat ze eventueel nog wat uitlekken.
6. Nadat de prei gesneden is, zet je de eieren op en kook ze in ca. 7 minuten zo goed als hard. Zet eventueel een kookwekker.
Bereiding van de wortel-aardappel puree
7. Laat dan een koekenpan heet worden en verhit daarin een goede scheut olie. Zet de warmtebron iets lager en fruit de ui tot deze zacht wordt.
8. Bak als de ui glazig is de knoflook nog even mee. Dan van de warmtebron tot de aardappelen gaar zijn.
Bereiding van de prei
9. Laat daarvoor een pan warm worden en verwarm daarin een goede klont boter. Zet de warmtebron wat lager, leg de deksel op de pan en smoor de prei hierin. Roer het af en toe om.
Bereiding van de mangosaus
10. Leg de mango plat op de snijplank. Snijd de mango tegen de pit in de lengte door. Snijd nu beide helften nog eens door en buig de schil om en trek de schil eraf. Vervolgens snijd je het vruchtvlees eraf. Maal dit met een scheutje water met de staafmixer in een steelpan.
11. Schil de gember en rasp daarna gember (naar smaak). Roer het dan door met één el honing, wat peper en zout. Proef het even en maak dan op smaak af met citroensap.
12. Verwarm de mangosaus zachtjes.
Verder met de wortel-aardappel puree
13. Giet terwijl de mangosaus warm wordt, de wortelen/ aardappelen af. Voeg dan het ui-mengsel bij de wortelen/ aardappelen, ook een klontje boter evenals wat peper en zout. Stamp het dan grof.
Verder met de prei
14. Roer daarna de mosterd, honing, peper en zout door de prei.
Samen
15. Schil vervolgens de eieren en snijd ze dan in de lengte door midden.
16. Leg dan wat prei met vocht op het bord.
17. Daarnaast leg je de eieren. Bestrooi daarna eventueel nog met chili of peper.
18. Leg dan de wortel-aardappel puree bovenop de prei en maak er vervolgens een kuiltje in.
19. Schep daarin ten slotte (overvloedig 😉 mangosaus totdat het ‘overloopt’.Eet smakelijk 🙂
Tip
- Omdat je een rijpe mango wilt, test je de rijpheid door er zachtjes in te knijpen. Veert de schil goed terug, dan is de mango rijp.