Brunch, Burger, DIY, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Pasen, Vleesvervangers, W11
Wortelburgers met yoghurtsaus
Smakelijke wortelburgers gemaakt met een eenvoudig recept! Gemakkelijk om klaar te maken en een echt lekker gerechtje voor kinderen. Maak de burgers in de door jou gewenste vorm. Bijvoorbeeld met een kookring. Héérlijk met wat yoghurtsaus of kaasblokjes.
Ingrediënten wortelburgers met yoghurtsaus
Voor ca. 12 burgers
Wortelburgers
400 gr wortelen
2 uien
2 knoflook tenen
Dikke tl schil van citroen
2 tl mosterd
Halve tl gerookt paprikapoeder
Vers gemalen peper
Keltisch zout
Vers geraspte nootmuskaat
4 eieren
Ca. een mok Broodkruimels of havervlokken en wat dikke zaden
Bak olie
Yoghurt sausje
250 ml volle yoghurt
Scheut (noten) olie
Scheut rode wijnazijn
1 el honing
Versgemalen zwarte peper
Keltisch zout
Verschillende soorten verse kruiden zoals: dille, peterselie, bieslook, tijm, basilicum, dille, oregano
Paar druppels citroensap
Feta
Plakjes komkommer
Voorbereiding van de wortelburgers met yoghurtsaus
1. Als eerste schil je de wortelen. Ik heb ze daarna met een kaasschaap tot slierten geschaafd. Wij vinden de grovere structuur erin lekker, dus wanneer je een keukenmachine gebruikt, misschien moet je het dan niet te fijn maken.
2. Dan stoom/kook je de wortelslierten. Ca. 7 minuten waarna ze beetgaar moeten zijn.
3. Intussen schil, was en snijd je de uien in plakjes.
4. Laat dan een koekenpan heet worden en verhit daarin een goede scheut olie. Zet de warmtebron iets lager en fruit de ui tot deze zacht wordt.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn. Bak ze met de uien mee.
Bereiding van de wortelburgers met yoghurtsaus
6. Giet de wortelen dan af en laat ze uitdampen of knijp het een beetje uit. Doe ze in een schaal, samen met de gefruite uien/ knoflook. Maal vervolgens het grootste gedeelte van grof met de staafmixer. Het moet geen pap worden, maar wel aan elkaar plakken. Laat daarbij een paar wortelslierten grover.
7. Rasp dan een dikke theelepel schil van een citroen in een schaaltje. Let op dat je het witte onder de gele schil niet meeneemt, dat is te bitter voor dit gerecht.
8. Voeg de mosterd, paprikapoeder, peper, zout en nootmuskaat erbij. Meng het goed om het vervolgens bij de wortelburger moes te doen. Proef of je nog wat smaak wilt toevoegen.
9. Als je het goed van smaak vindt, meng je de eieren erdoor en stap voor stap broodkruimels tot het dikkig wordt.
10. Laat dan een koekenpan heet worden en verhit daarin een flinke scheut bak-olie. Zet de warmtebron lager. Schep met een lepel een bol uit het wortelmengsel en leg dat in de pan. Geef het vorm met een spatel en de lepel; duw het goed in elkaar, maar maak de wortelburgers niet te dik. Het moet zo heet zijn dat de onderkant direct dichtschroeit, maar niet verbrand. Wanneer de bovenkant droog is, draai je de wortelburgers om met een spatel (of twee).
Bereiding van de kaas en yoghurtsaus
11. Brokkel intussen wat van de feta en doe dat in een leuk schaaltje. Of snijd wat kleine blokjes belegen kaas.
12. Pak dan nog een schaal en doe hierin de yoghurt. Meng daardoor de olie, wijnazijn en de honing. Proef dan eerst of er nog iets van deze ingrediënten bij moet.
13. Was de verse kruiden, sla ze droog en snijd ze goed fijn. Roer ze daarna door de yoghurt. Proef het weer dan even. Voeg daarna met een paar druppels per keer citroensap toe, even proeven en dan tenslotte peper en zout.
Eet smakelijk 🙂
Tip
- Je kunt de wortelburgers ook in de oven bakken, dan zijn ze wat beter voor de lijn 🙂 Verwarm de oven voor en bak ze op 200°C in ca. 30-40 minuten gaar. Dat kan ook in vormpjes, een wortelburger-haasjes bijvoorbeeld!
- Ik gebruikte de ‘restjes’ wortel voor dit gerecht ❯