Burger, DIY, Hoofdgerechten vegetarisch, Sauzen en dressings, Veganistisch
Wortelsla en pastinaak rode kool burgers met notensaus – Vegan
Vorige week had ik de burgers al gemaakt en nu was ik dus lekker snel klaar met een eenvoudige wortelsla en heerlijke notensaus. Als jij de burgers nog maken moet, zet de kievitsbonen dan het liefst de avond ervoor in de week. ’s Morgens voor je vertrekt spoel je ze af en kook ze tot je het huis uitgaat. Zet je warmtebron uit en als je ’s avonds thuiskomt zijn ze zo goed als gaar. De totale kooktijd is ongeveer 40 minuten.
Ingrediënten wortelsla en pastinaak rode kool burgers met notensaus
Voor 8 burgers
Burgers
* 2 handen gedroogde (kievits)bonen (of een pot)
* Restje (ca. 4 handen gesneden) rode kool
* 500 gr pastinaak
* 1 ui
* 2 knoflook
* Laurierblad
* 1 dikke tl vers geraspte nootmuskaat
* 1 tl laos
* 2 tl korianderpoeder (ketoembar)
* 1 tl garam massala
* 1 tl komijnzaad (djinten)
* Versgemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* Broodkruimels
Wortelsla
* 2 dikke winterpeen
* Sesamolie
Notensaus
* 2 handen ongebrande gemengde noten
* Snuf Ceylon kaneelpoeder
* 1 tl venkelzaad
* 1 tl tamari (of zoute ketjap)
* Kookroom
Voorbereiding van de home-made vegan groenteburgers
1. Als eerste kook je de kievitsbonen tot ze gaar zijn.
2. Daarna snijd je de rode kool heel fijn. Kook het daarna 10 minuten met het laurierblad.
3. Dan schil je de pastinaak en kook het 10 minuten.
4. Vervolgens schil, was en snijd je de ui in plakjes.
5. Tik ten slotte met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook heel fijn.
Bereiding van de wortelsla
6. Schil hiervoor de wortelen, spoel ze af en rasp ze. Vermeng er daarna een beetje sesamolie door.
Bereiding van de home-made vegan groenteburgers
7. Verder met de burgers. Verwijder het laurierblad en doe dan de bonen evenals de overige ingrediënten in een mengkom. ( Zonder de ingrediënten van de saus en de broodkruimels) Maal ze daarna fijn tot een massa waar je burgers van kunt maken. Roer er eventueel nog wat broodkruimels door. Als je net als ik een staafmixer hebt, doe het dan in porties.
8. Maak er vervolgens burgers van door een beetje in je hand te doen en dat stevig in elkaar te drukken. Maak liever een paar kleinere dan 8 grote, omdat ze dan makkelijker te draaien zijn. Druk ze in wat broodkruimels.
9. Laat vervolgens een koekenpan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak de burgers daarin gaar.
Bereiding van de notensaus
10. Intussen maak je de saus door de noten bijna fijn te malen, maar maak er geen pasta van.
11. Laat vervolgens een steelpan heet worden en verhit een scheutje olijfolie. Zet de warmtebron bijna laag en bak de noten even met het venkelzaad.
12. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en laat de kookroom wat indikken. Maal de saus eventueel wat gladder en schenk het over de burgers en wortelsla.
Eet smakelijk!