Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Veganistisch
Wortelstamp met gemarineerde tempé – Vegan
Deze wortelstamp met gemarineerde tempé is een lekkere, vegetarische / vegan variatie op de bekende stampot. Tempé wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Gefermenteerde soja is een soort probioticum en is bij normaal gebruik, goed voor je darmen. Kies voor biologisch als je geen GMO soja wilt eten. Tip; kook een extra portie aardappelen, dan heb je die alvast klaar voor de aardappelpuree van morgen ❯
Ingrediënten wortelstamp met gemarineerde tempé
Voor 2 personen
Wortelstamp
* Aardappelen naar behoefte
* Zelfde gewicht aan wortelen
* De helft van dat gewicht aan uien
* Snuf zout
* Plantaardige boter
* (Soja)Melk
Vega jusblokje/ poeder
Gemarineerde tempé
* 1 blok tempé
* 1 grote ui
* 2 teentjes knoflook
* 2 dl olie
* 1 tl laospoeder
* Vers gemalen zwarte peper
* 2 el sambal
* Zout
* 3 el (bruine of gula jawa) suiker
* 5 el ketjap manis
* Ca. 1 el citroensap
* Beetje rasp van biologische citroenschil
Voorbereiding van de gemarineerde tempé
1. Als eerste maak je de tempé. Snijd daarvoor de tempé in kleine smalle reepjes.
2. Vervolgens schil, was en snipper je de ui.
3. Tik vervolgens met een pot op de knoflook, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
4. Verhit in een koekenpan of wok de helft van de olie. Bak hier ca. 5 min. de ui, laos, peper en de knoflook in.
5. Voeg dan de sambal, zout, suiker, ketjap, een beetje van het citroensap en citroenrasp erbij en laat dit prutten op een lage temperatuur waardoor het indikt.
Bereiding van de wortelstamp
6. Terwijl dat opstaat schil, ontpit en was je de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
7. Daarna was, schil en snijd je de wortel in stukken.
8. Vervolgens schil, was en snijd de uien in plakken.
9. Doe eerst de aardappelen in een grote pan, leg daarop de wortelen en dan de ui. Vul de pan met wat water met een snufje zout en kook het geheel gaar.
10. Verhit intussen de andere helft van de olie in een koekenpan. Bak hierin telkens een deel van de tempé terwijl je het voortdurend omschept. Als het mooi bruin is schep je het er met een schuimspaan uit en laat het even uitlekken op keukenpapier.
11. Als de wortelstamp zo goed als gaar is, haal je de marinade voor de tempé van het vuur. Roer hier de gebakken tempé door en zorg dat de stukjes tempé helemaal bedekt worden.
12. Vervolgens giet je de aardappelen af, doe er een el boter in en ook een goede scheut (soja)melk en stamp het grof. Leg het op een bord, schep de tempé erop.
13. Leng de marinade-saus wat aan en verwarm dat terwijl je een jusblokje toevoegt. Schenk het ten slotte over de wortelenstamp en gemarineerde tempé.
Eet smakelijk! 🙂