Hoofdgerechten vegetarisch, Lente, Peulvruchten, Rijst, Veganistisch, w25
Zeekraal groentemix met verse kruiden rijst
Zeekraal is weer in het seizoen en ik vind het héérlijk! Het heeft een ziltige smaak. Daardoor kun je minder zout gebruiken en je kunt er ook een visachtig smaakje mee creëren. Zeekraal bevat veel mineralen en is heel gezond. Onder andere natrium, kalium en magnesium, zwavel, calcium, fosfor, ijzer, zink, mangaan, jodium en koper.
Ingrediënten zeekraal groentemix met verse kruiden rijst
Voor 2 personen
Zeekraal groentemix
* 1 klein uitje
* 1 rode paprika
* 3 tomaten
* 1 venkel
* 2 tenen knoflook
* Snuf gerookte paprika
* 2 á 3 takjes tijm
* 2 laurierblaadjes
* 1 tl bruine suiker
* Snufje karwij
* Snuf vers geraspte nootmuskaat
* 1 tl Marmite
* 2 handjes sperziebonen
* 2 handjes doperwtjes
* 1 hand zeekraal
* Biologische citroen
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Olijfolie om mee te bakken
Verse kruiden rijst
* Rijst naar behoefte
* Bosje bieslook
* Tak colakruid of citroenmelisse
Voorbereiding van de zeekraal groentemix met verse kruiden rijst
1. Als eerste kook je de rijst volgens de gebruiksaanwijzing van het pak. De groentemix bereiden duurt ongeveer 25 minuten.
2. Dan was je alle groenten en kruiden en schil, was en snipper je de ui.
3. Daarna was je de paprika, leg de paprika in de lengte neer en snijd de bovenkant eraf. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes.
4. Vervolgens snijd je de tomaten in blokjes, pitjes en sap doe ik er gewoon bij.
5. Daarna snijd je de venkel eerst in de lengte doormidden. Vervolgens leg je de helften met het snijvlak op een snijplank waarna je de harde onderkant eraf snijdt. Snijd de helften daarna in dunne repen.
Bereiding van de zeekraal groentemix met verse kruiden rijst
6. Laat een brede (koeken)pan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en fruit het uitje.
7. Intussen tik je met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
8. Wanneer de ui glazig is, verhoog je de temperatuur. Voeg dan knoflook, tomaten en venkel toe en bak dat even mee.
9. Intussen snijd je de boven- en onderkant van de sperziebonen.
10. Wanneer de tomaten uit elkaar gaan vallen, verlaag je de temperatuur. Voeg dan de zwarte peper, een snuf gerookte paprika, de takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 1 tl bruine suiker, snufje karwij, snuf vers geraspte nootmuskaat en tenslotte 1 tl Marmite toe en laat het even ‘sudderen’.
11. Breng intussen wat water aan de kook. (Eventueel ga je in de tussentijd verder met de sperziebonen) Wanneer het water kookt, voeg je zoveel water toe aan je groenten dat het iets meer is dan je als saus wilt gebruiken.
12. Voeg de sperziebonen toe en na 5 minuten de doperwtjes.
13. Snijd intussen de bieslook en het colakruid heel fijn. Roer die daarna door de rijst.
14. Rasp een beetje van de schil van de citroen en doe dat bij de groentemix evenals de zeekraal.
15. Proef of je nog wat aan smaak wilt toevoegen, eventueel nog wat drupjes citroen of zout?
Eet smakelijk 🙂
Tips
- Bewaar een eventueel restje in de koelkast nadat het afgekoeld is en eet het de volgende dag bij je lunch.