Hoofdgerechten vegetarisch, Non alcoholische dranken, Veganistisch, Voedselverspilling, Wist je dat
Zelf appelsap maken van appelschillen #nofoodwaste
Hoe leuk is dat: appelsap maken of zelf appelsiroop maken van schillen die je anders weg zou gooien. Een heerlijk recept tegen voedselverspilling! Als je geen suiker wilt gebruiken om siroop te maken, laat je dat gedeelte gewoon weg. Bewaar de appelsap in de koelkast.
Ingrediënten zelf appelsap maken van appelschillen
Voor 2 personen
Appelsap
* Schillen van een paar biologische appelen
* Ca. 2 bio citroenen
Appelsiroop
* Extra: 600 gr suiker op 1 liter vocht. Ik gebruik minder omdat het sap bij mij zo op is. Het suiker zorgt ervoor dat je het lang kunt bewaren.
Voorbereiding zelfgemaakte appelsap van appelschillen
1. Doe eerst de schillen in een pan waar het net inpast. Giet hier water op en breng het aan de kook. Zet de warmte bron weer uit en laat dit zo een nacht trekken.
2. Vervolgens breng je het geheel weer aan de kook.
3. Terwijl dit pruttelt, breng je in een andere pan water aan de kook en kook hierin een fles + dop uit. Doe de deksel op de pan, de stoom is zo heet dat je niet perse een volle pan water nodig hebt.
4. Intussen pers je de citroenen uit. Doe dit in een pan waar straks het sap van de appelschillen bij past.
5. Daarna laat je de schillen uitlekken in een vergiet boven een kom. Druk het ten slotte nog even goed aan zodat je de ‘laatste druppel’ ook kunt gebruiken.
* Intussen zet je de fles op de kop op een schone theedoek.
Appelsap
6. Roer de citroensap naar smaak door de appelsap en giet het via een trechter voorzichtig in de fles. Bewaar het in je koelkast.
Appelsiroop
6. Als het bij jou ook snel op is, schat dan hoeveel vocht je hebt en voeg suiker naar smaak toe aan het citroensap. Breng dit langzaam aan de kook en roer het tot de suiker opgelost is.
7. Giet de appelsap bij het citroensap en breng het aan de kook en laat het eventueel iets indikken. Als je echte siroop maakt, gebruik dan de juiste verhouding sap/ suiker en laat het dan wat verder inkoken tot het stroperig wordt.
Drink smakelijk 🙂