Aardappelgerechten, Bulgur, Burger, DIY, Herfst recepten, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Veganistisch, w49
Zelfgemaakte burger met knolselderij stamppot
Vegetarisch eten hoeft echt niet duur te zijn. Dit zelfgemaakte burger gerecht met knolselderij stamppot is goedkoop en hartstikke gezond.
Voor een milieubewuste keuze, koop je in november knolselderij en aardappelen uit Nederland ❯
Ingrediënten zelfgemaakte burger met knolselderij stamppot
Voor 2 personen
Knolselderij stamppot
* 600 gr knolselderij
* Aardappelen naar behoefte
* 1 tl citroenrasp ❯
* Snufje vers geraspte nootmuskaat
* Himalaya zout
* Scheut plantaardige room
Jus
* Bietensap van gister
* Juspoeder/ blokjes
Zelfgemaakte burger
* 2 el lijnzaad
* 2 handen bulgur (of couscous)
* 2 handen mungbonen (of linzen)
* Knoflookteentje
* Halve ui
* 1 el paprika poeder
* 2 tl nootmuskaat
* 2 tl kruidnagelpoeder
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
* 2 eieren
Voorbereiding van de zelfgemaakte burger
1. Omdat het lijnzaad eerst even moeten weken leg je het in warm water.
2. Kook water voor de bulgur en de mungbonen.
3. De mungbonen spoel je intussen af en zet ze op in kokend water.
4. De bulgur kook je volgens de gebruiksaanwijzing van het pak.
Bereiding van de knolselderij stamppot
5. Eerst schil, was en snijd je de aardappelen in plakjes. Doe ze in een pan waar straks de knolselderij bijpast en laat ze met een klein beetje water gaar koken.
6. Dan snijd je de de knolselderij in plakken van ongeveer een centimeter dik. Schil de knolselderij dan, spoel de plakken af en snijd die in dunne plakjes. Doe ze bij de aardappelen en kook ze met de deksel op de pan gaar.
Bereiding van de jus
7. Eerst giet je het bietensap in een pannetje.
8. Daarna verkruimel je de jusblokjes erin. Voeg wat water toe en breng het al roerend aan tegen de kook aan en zet de warmtebron uit.
Bereiding van de zelfgemaakte burger
9. Rasp de ui en knoflook in een mengkom.
10. Voeg daarna, behalve de eieren, alle ingrediënten voor de zelfgemaakte burger in dezelfde mengkom. Maal dit met de staafmixer tot een homogene massa, maar het hoeft niet glad. Daarna de eieren erbij.
11. Laat een koekenpan goed heet worden met scheut olie. Leg de massa vervolgens in het midden van de pan en smeer die uit met een pannenlikker over de pan. ( of maak burgers) Leg er een deksel op en zet de warmtebron wat lager.
Verder met de knolselderij stamppot
12. Terwijl dat gaar wordt stamp je de knolselderij, voeg de overige ingrediënten toe en maak er een mooie puree van. Als het te dik is voeg je wat water of nog wat room toe. Doe de deksel weer op de pan zodat het warm blijft.
13. Zet het jus-pannetje weer aan, zodat het warm wordt.
Verder met de zelfgemaakte burger
14. Als de bovenkant van de burger droog is, leg je er een bord op. Daarna draai je bord en burger om, liefst tegelijk 😉 zodat de ongare kant op je bord ligt. Laat deze de pan weer inglijden en bak die kant nog even bruin.
Eet smakelijk 🙂