Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Vleesvervangers
Zoet zure witlof met aardappel appel stamp
Ingrediënten zoet zure witlof met aardappel appel stamp
voor 2 personen
Een heerlijk frisse lente maaltijd! Als variatie kun je een peer gebruiken i.p.v. een appel. Je kunt de schnitzel ook vervangen door wat grof gebroken noten.
* Aardappelen naar behoefte
* 6 stronken witlof
* 1 appel
* Ca. 2 wortels
* 2 el boter
* 1 á 2 tl witte balsamicoazijn
* 2 tl dragon
* 1 el (grove) mosterd
* Scheut vlierbloesemsiroop
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Extra vierge olijf- of lijnzaadolie
* Peterselie
* Vivera schnitzel
Voorbereiding van de zoet zure witlof met aardappel appel stamp
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen waarna je ze in gelijke stukken snijdt. Stoom/ kook ze in ca. 15 minuten gaar.
2. Dan was je de witlof stronken, sla daarna het water eruit en snijd de stonk dan in de lengte doormidden. Verwijder een stukje van de onderkant waarna je eventueel de bittere kern er nog uithaalt. Hierna snijd je de witlof in stukjes.
3. En als laatste van de voorbereiding was je de peterselie en sla die droog.
Bereiding van de zoet zure witlof hoofdmaaltijd
4. Leg de witlof dan in een pan met een dikke bodem en laat hier dan ook de boter in smelten. Zet de warmtebron goed hoog zodat de witlof karameliseert. Nadat het ongeveer twee, drie minuten heeft gebakken en een beetje bruinig is, ga je het goed roeren.
5. Terwijl je oplet of de witlof niet aanbrandt, schil je intussen de appel en snijd die in blokken.
6. Draai dan de warmtebron van de witlof bijna laag, waarna je de balsamicoazijn, dragon, mosterd, vliersiroop, peper en zout toevoegt en leg dan de deksel op de pan.
7. Intussen schil, was en schaaf je de wortel. Besprenkel de geschaafde wortel met de olie en hak de peterselie grof.
8. Verhit dan olie in een koekenpan en bak daarin, terwijl je ze af en toe omdraait, de schnitzels.
9. Giet intussen de aardappelen af en doe ze samen met de appel terug in de pan en stamp grof met een klontje boter.
10. Leg de zoet zure witlof naast de wortel rauwkost en aardappelstamp en schnitzel en smullen maar!
Eet smakelijk 🙂