Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Kerst, Ovengerechten, Winter recepten
Zoete aardappel met geklaarde kruidenboter en broccoli uit de oven
Ingrediënten voor zoete aardappel met geklaarde kruidenboter en broccoli uit de oven
Voor 2 personen
Geklaarde boter
* 1 pakje ongezouten roomboter
* 1 laurierblad
* 2 peulen zwarte kardemom (of een kruidnagel en een stukje kaneel)
Zoete aardappel
* 2 zoete aardappelen
* Vers gemalen zwarte peper
* Half bouillon blokje of zout of lavas
* Eventueel 1 el zwarte bessen likeur of limonade
Broccoli uit de oven:
* 1 stronk broccoli
* Snuf gerookte paprikapoeder of meer naar smaak
* 5 takjes verse peterselie
* 1 tl Italiaanse kruiden
* Ongeveer 3 plakken oud brood of paneermeel
* Mespunt (gerookt) paprikapoeder
* Half bouillon blokje of zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
* Ongeveer 5 el geraspte vegetarisch gestremde kaas of Parrano
* 1 ei
Bereiding van de kruidige boter
Het maken duurt een half uur of langer. Hoe langer, hoe kruidiger. Het eindresultaat is een wat nootachtige smaak. Ik gebruik de rest om in te bakken of doe op (vers gebakken) brood of pannenkoeken of op een hamburger, mjom!
1. Als eerste kook je water in een pan. Zet daarin een kleinere pan of schaal met daarin de boter, de laurier en kardemom (of kruiden die jij lekker vindt). Zorg ervoor dat het water blijft koken, maar de boter mag niet gaan koken, alleen smelten en er mag ook geen water bij de boter komen.
2. Na verloop van tijd komt er wit ‘schuim’ op het vet. (zie video) Dit zijn de ‘vetvrije melkbestandsdelen’. Deze schep je er af, doe het in een apart schaaltje. (Lekker door aardappelpuree o.i.d. bewaar in de koelkast.) Roer af en toe een beetje, er zal geregeld een beetje nieuw schuim komen.
3. Laat dit een half uur of langer (1,5 uur) zo op smaak komen en giet het dan (eventueel door een fijne zeef (met doek erin)) in een schone, droge pot.
Bereiding broccoli uit de oven
1. Als eerste breng je wat water met zout aan de kook in een pan voor de broccoli.
2. Daarna was je de broccoli en maak er dan gelijke roosjes van. (De steel bewaar je voor een soep de volgende dag.)
3. Als het water kookt, voeg je de broccoli roosjes toe. Kook het een minuut of 8 tot het beetgaar is.
4. Intussen maak je het oude brood fijn en doe het (of paneermeel) in een ruime schaal. Rasp de kaas tot je ongeveer 5 el hebt. (‘Parmezaanse’ kaas is ook lekker!)
5. Voeg de overige ingrediënten toe en roer dat heel goed door elkaar.
6. Giet de broccoli af. (Bewaar het vocht voor dat soepje.) Laat het wat afkoelen of spoel af met koud water, goed afgieten en in de schaal.
7. Roer de paneermix goed, maar voorzichtig door de broccoli zodat de broccoli overal wat bedekt is.
8. Zet dit in een oven van 200 graden, liefst de eerste 10 minuten met de grill aan.
Bereiding zoete aardappelen
1. Als eerste zet je water met wat zout op en schil je de aardappelen met een dunschiller.
2. Daarna snijd je de zoete aardappel in plakken van ongeveer een cm dik. Kook die gaar.
3. Als het gaar is giet je het af en voeg je een eetlepel van de gekruide boter toe, zwarte peper bouillon blokje en likeur.
4. Stamp de zoete aardappel goed fijn en roer het goed door elkaar.
De broccoli is nu ook klaar. Doe wat van de zoete aardappel in een kommetje, druk het goed aan en leg het omgekeerd op het bord, schoteltje weghalen en dan heb je een leuk rondje.
Eet smakelijk!