Aardappelgerechten, Burger, Hoofdgerechten vegetarisch, Ovengerechten, Veganistisch, W9
Zoete aardappel uit oven & linzenburger zelf maken – Vegan
De zoete aardappel is een groente in tegenstelling tot ‘onze’ aardappel. In dit recept is het zowel aardappel als groente, lekker makkelijk 🙂
Nog een verschil; de zoete aardappel behoort tot de ‘windefamilie’ en de aardappel tot de nachtschadefamilie. Planten uit de nachtschadefamilie bevatten een gif: bij aardappelen heet dat solanine en je kunt het zien aan de groene plekken op aardappelen. Snij (ontpit) daarom die groene plekken en de uitlopers (die witte worteltjes) dus altijd ruim weg.
Bewaar aardappelen op een donkere plek, zodat het solanine minder snel gevormd wordt. Zoete aardappel bevat iets meer vitaminen, mineralen, vezels en koolhydraten en iets minder eiwitten dan aardappelen.
Ingrediënten zoete aardappel uit de oven
Voor 2 personen
Zoete aardappel uit oven
* Zoete aardappelen naar behoefte
* Dikke scheut olijfolie
* Snuf vers geraspte nootmuskaat
* Ca. 1 tl kerrie
* Versgemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* Remia Mayolijn
* Verse koriander of peterselie
Linzenburgers
* 150 gr gedroogde linzen of een potje
* 1 laurierblad
* Klein uitje
* 1 knoflook
* 2 á 3 handen gemengde noten
* Snuf kruidnagelpoeder
* Ca. 2 tl kerrie
* Snuf vers geraspte nootmuskaat
* Versgemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* Broodkruimels
Voorbereiding linzenburger
1. Als eerste kook je de linzen volgens de gebruiksaanwijzing op het pak met het laurierblad.
2. Intussen schil, was en snijd je de ui fijn. Laat dan een pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de ui zacht en glazig.
3. Daarna maal je in een hoge mengkom de noten fijn, maar het moet geen smeerbare pasta worden.
4. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Snijd de knoflook fijn en bak het mee.
5. Intussen giet je de linzen af, spoel ze met koud water en doe die bij de noten evenals de ui/ knoflook en de kruiden. Maal dat tot een kneedbare massa. Als het te dik is doe je er wat water of olie bij, als het te dun is doe je er broodkruimels bij. Als het goed gemengd is, proef je of je nog smaakmaker wilt toevoegen.
6. Vet een ovenschaal licht in en verwarm de oven voor op 200°C. Maak ten slotte 4 burgers, rol die in broodkruimels en leg ze in de ovenschaal.
Bereiding van de zoete aardappel uit oven
7. Eerst breng je in een pan wat water aan de kook. Intussen schil en was je de zoete aardappelen. Snijd ze daarna in gelijke ‘frieten’ en kook ze voor.
8. Terwijl dat opstaat doe je de olijfolie in een ovenschaal evenals de kruiden en het zout. Roer dit dan goed door elkaar.
9. Giet de aardappelen af en droog ze, waarna je ze goed mengt zodat overal olie zit.
10. Vet de bovenkant van de linzenburgers in en zet zowel de aardappelen als linzenburgers ca. een half uur in de oven. Na een kwartier hussel je de aardappelen even om. Haal ze uit de oven om zo weinig mogelijk warmte te verliezen.
Verder met de saus
11. Intussen maak je de saus. Klop hiervoor 2 el mayo in een schaaltje met wat water, nootmuskaat, kerrie en peper.
12. Was daarna de koriander, sla het droog en hak het fijn.
Afronden
13. Als de zoete aardappelen gaar zijn, afhankelijk van hoe bruin je ze wilt, giet je wat saus op het bord. Hierop de zoete aardappelen en burger en nog wat saus eroverheen. Mjom! Eet smakelijk 🙂