Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Salades, Vleesvervangers, w38
Zoete spruitjes komkommersalade en gefrituurde aardappelen
Spruitjes zijn één van mijn lievelingsgroentes, zelfs als kind al. Misschien waren ze niet bitter omdat ze zo vers uit de groentetuin geplukt werden. Voor spruiten gaat het spreekwoord ‘bitter in de mond, maakt het hard gezond’ zeker op. Spruiten zijn echte vitaminebommetjes! Ze bevatten bijvoorbeeld meer vitamine C dan sinaasappelen en ruim twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Verder heel veel B vitamines en A en E. Maar ook veel mineralen: kalium, calcium, magnesium en ijzer. Bovendien veel eiwit, het aminozuur tryptofaan en veel vezels. Reden genoeg om dit heerlijke recept eens te proberen toch?
Ingrediënten zoete spruitjes komkommersalade en gefrituurde aardappelen
Voor 2 personen
Zoete spruitjes
* Aardappelen naar behoefte
* Frituurvet
* 2 dikke uien
* Olie om in te bakken
* 500 gr spruitjes
* Boter om te stoven
* Gekonfijte gember (of honing of suiker)
* 1 jusblokje
Kokkommersalade
* Een halve komkommer
* Drupjes citroen
* Beetje olijfolie
* Beetje kaasrasp
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
* Vegetarisch worstje
Voorbereiding van de gefrituurde aardappelen
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen en snijd je ze in plakjes.
2. Doe de aardappelplakjes met wat zout in een kom en schenk er lauw water in tot de reepjes onder staan. Laat dit zo even staan tot het water troebel wordt.
3. Terwijl dat staat, laat je het frituurvet warm worden, zo’n 140 – 150 °C. Heb je net als ik geen frituurpan? Controleer dan de temperatuur van de olie door er een stukje brood in te doen als het vet warm is geworden. Als het stukje brood direct bakt, dan is de temperatuur goed.
Voorbereiding van de zoete spruitjes
4. Intussen schil, was en snijd je de uien door de helft en daarna in plakjes.
5. Laat dan een pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de plakjes ui, terwijl je het af en toe doorroert tot ze karamelliseren.
6. Daarna verwijder je de harde onderkant van de spruiten, verwijder eventueel de buitenste paar blaadjes als die er niet meer mooi uitzien en was je de spruiten goed.
Bereiding van de gefrituurde aardappelen
7. Leg dan een schone theedoek op je aanrecht. Giet de aardappelplakjes af in een vergiet en spoel nog even na. Spreid de plakjes uit over helft van de theedoek en droog ze goed met de andere helft van de theedoek. Of gebruik 2 theedoeken. Leg ook wat keukenpapier op een bord of in een vergiet.
8. (De plakjes frituur je in 2 keer.) Vervolgens doe je een deel van de plakjes aardappel voorzichtig in de olie. Frituur ze voor de eerste keer ongeveer 4 á 5 minuten tot ze gaar zijn en geel worden. Schep ze er dan uit met de schuimspaan, laat goed uitlekken en leg ze op het keukenpapier.
9. Bak zo ook de rest.
Als alle plakjes voor de eerste keer gebakken zijn, zet je de warmtebron hoger, tot er een witte damp van het frituurvet afkomt. (Heb je een temperatuurmeter? Ca. 180 – 190°C)
10. Daarna bak je de aardappelplakjes af door een deel van de voorgebakken plakjes in de olie te doen. Bak ze in een minuut of 4 goudbruin. Terwijl het eerste portie in het frituurvet zit, leg je nieuw keukenpapier in het vergiet.
11. Schep de afgebakken plakjes uit met de schuimspaan, laat goed uitlekken. Leg ze op het keukenpapier en bestrooi ze met zout. Bak zo ook de rest.
Bereiding van de zoete spruitjes, worstjes en komkommersalade
12. Intussen stoof je de spruitjes gaar in weinig water. Doe er ook een klontje boter bij en een scheutje van het gembersap. 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de grootte.
13. Bak in dezelfde pan waarin je de uitjes bakt, ook de worstjes.
14. Terwijl je op de aardappelen en de worstjes let, doe je wat citroensap in een schaal, evenals de olie, peper en zout.
15. Daarin schaaf je de komkommer. Ik doe dat altijd met de kaasschaaf. Rasp er wat kaas over en roer dan alles goed door.
16. Als de spruitjes gaar zijn, roer je er één jusblokje door.
Eet smakelijk 🙂