Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, Veganistisch
Zoete verwennerij: wortelen met cranberries
Ingrediënten Zoete verwennerij
voor 2 personen
Rijst naar behoefte
Biologische tofu
Ca. 2 el ketjap
Ca. 1 el sojasaus
Snufje (hete) gerookt paprikapoeder, komijnzaad, uienpoeder, nootmuskaat, foelie, zout, vers gemalen zwarte peper
Olie om in te bakken
500 gr diepvries cranberries
Dikke scheut vlierbloesemsiroop
Ca. 1 tl gedroogde rozemarijn of 1 el verse
Snufje koekkruiden of Ceylon kaneel
Ca. 6-8 dikke penen
Boter om in te bakken
1 dikke tl bruine suiker
Bereiding van de Zoete verwennerij: wortelen met cranberries
1. Als eerste leg je de tofu in een vergiet op een kom en zet er iets zwaars op, zodat het vocht eruit geperst wordt.
2. Vervolgens zet je de cranberries op met een bodempje water en vul dat aan met de vlier. Roer de kruiden erdoor en zet de warmtebron lager als de bessen geknapt zijn. Laat lekker pruttelen, desnoods op een warmteplaat. (hoe heet zo’n ding? :-))
3. Dan zet je de rijst op volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
4. Daarna schil en was je de penen, waarna je ze in de lengte doormidden snijdt en daarna in plakjes van niet dikker dan een centimeter. Kook ze beetgaar in een beetje water in een minuut of 3, prik er even in met een vork, die moet er net niet doorgaan.
5. Proef intussen of je de smaak goed vindt van de cranberries, voeg anders nog wat rozemarijn toe.
6. Vervolgens snijd je de tofu grof en roer je de snufjes kruiden en wat olie op een bord door elkaar. Prak hier de tofu door, maak het niet te fijn (zoals ik gedaan heb op deze foto).
7. Giet de wortelen af, vang het vocht op voor eventueel gebruik later, laat de wortelen wat droog dampen.
8. Zet intussen een pan op met een goede klont/knijp boter. Bak de wortelen hierin op zacht vuur, voeg de bruine suiker toe en roer dat goed zodat er een laagje om de wortelen komt. Roer heel regelmatig, omdat het anders aanbakt. Zet de warmtebron van de cranberries uit. Doe ongeveer de helft bij de wortelen, roer het er goed door. Laat dat zachtjes garen terwijl je af en toe roert. Als je het toch wat te dikke saus vindt op het eind, schenk je wat van het eerder opgevangen wortelvocht toe.
9. Bak ondertussen de tofu op middelhoge warmtebron tot het bruin en knapperig is.
10. Als laatste schep de rijst, tofu en wortel-cranberries op je bord en
Eet smakelijk 🙂
Tips
- Verse koriander is er heerlijk bij. Mierzoet(zuur) gerecht voor warme lente en zomeravonden met een lekker glas op balkon of tuin.
- De rest van de cranberries gebruik je bijvoorbeeld voor een andere maaltijd als bijgerecht of is heerlijk op je brood.