Aardappelgerechten, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Noten, w41
Zoete witlof met tamme kastanje
Het is weer tamme kastanje tijd, ik vind ze héérlijk! Als het weer wat meezit kun je wildplukken in het park of bos. De kastanje bolsters met veel dunne, lange stekels zijn de tamme. De wilde of paardenkastanje (met minder, korte stekels) kun je niet eten. Wist je dat tamme kastanjes noten zijn? En behalve lekker ook nog heel gezond? In kastanjes zit bijvoorbeeld meer vitamine C en vitamine B11 (foliumzuur) dan in welke andere noot dan ook. Overigens ook B1, B2, B3, B5 en B6. Bovendien bevatten ze weinig calorieën en zijn ze rijk aan koolhydraten, eiwitten en vezels. Verder zitten er veel antioxidanten en veel mineralen: koper, mangaan, fosfor, ijzer, kalium, magnesium, zink en calcium. Als je ze in het ‘wild plukt’, kun je ze beter een dag of zeven laten liggen. Dit omdat kastanjes tanninen bevatten.
Ik kook direct extra aardappelen. Zo spaar ik wat energie en heb ik genoeg voor de gezouten snijbonen en de zaterdaghap. De aardappelen bewaar ik in de koelkast. Aardappelen schijnen daardoor ook beter verteerbaar te zijn.
Ingrediënten zoete witlof met tamme kastanje
Voor 2 personen
Zoete witlof met tamme kastanje
* Aardappelen naar behoefte
* 500 gr witlof
* 1 appel
* (Plantaardige) boter om in te smoren
* Keltisch zout
* 1 á 2 tl biologische honing
* Vers geraspte nootmuskaat
Verder
* Dikke hand tamme kastanjes. Als je geen kastanjes hebt, neem je bijvoorbeeld hazelnoten. (Kook wat extra kastanjes voor de snijbonen stamppot ❯ )
* 1 ei
* 1 tl biologische honing
* (Plantaardige) boter om in te smoren
Bereiding aardappelen, zoete witlof en het ei
1. Eerst schil, ontpit en was je de aardappelen en stoom/ kook ze gaar.
2. Intussen kook je een ei hard in ongeveer 8 minuten. Om energie te besparen zet ik de warmtebron na 5 minuten uit en laat het ei in het water liggen tot gebruik.
3. Verder was je de witlof stronken, sla daarna het water eruit en snijd de stonk dan in de lengte doormidden. Verwijder een stukje van de onderkant waarna je eventueel de bittere kern er nog uithaalt. Hierna snijd je de witlof in reepjes.
4. Zet dan op een lage temperatuur een pan (met dikke bodem) voor de witlof op en doe er een goede klont boter evenals wat zout in. Als de boter gesmolten is voeg je de witlof toe en roer het goed door. Overigens slinkt witlof tot een klein portie.
Bereiding van de tamme kastanje ‘jus’
5. Pel de kastanjes door het puntje eraf te snijden met een scherp mes en trek in dezelfde beweging door naar de onderkant. Pel dan de rest eraf, trek de onderkant eraf met het mes en snijd de tamme kastanjes in kleine stukjes. Laat dan een steelpan warm worden en smelt langzaam ongeveer 3 el boter. Zet de warmtebron helemaal laag en smoor de kastanje stukjes daarin.
Terug naar de aardappelen, zoete witlof en het ei
6. Intussen laat je het ei schrikken en schil die daarna.
7. Schil dan de appel en snijd die in stukjes en roer die door de witlof.
8. Als het goed is zijn de aardappelen nu gaar, giet ze af en laat ze droog stomen.
9. Vervolgens giet je al het vocht van de witlof in de kastanje jus.
10. Roer daarna de honing door zowel de witlof als de kastanje jus.
11. Rasp ook nog iets nootmuskaat over de witlof.
Bijna klaar!
12. Schep de aardappelen en de witlof op.
13. Giet de kastanje jus over het geheel en verkruimel tenslotte het ei erover.
Eet smakelijk 🙂